İzmir’de Yaşam

Sıradaki Sensin

İzmir’in pencerelerinde her mevsim renk renk begonyalar, sardunyalar,  nergisler, mor menekşeler, şebboylar… Her gün akşamüstü yıkanan balkonlarda tüm gece çatal bıçak seslerine karışan kahkahalar, okey taşlarının şıkırtısı, karşı balkonla atışmalar…

Göz Göz Göztepe, Kaf Kaf Sin Sin Kaf Sin Kaf! Hem 35’iz hem 35 buçuk.

İzmir’deki evlerin duvarlarında, caddelerinde, sokaklarında bin bir çeşit yazı karakteri ve görsel bir şölen sunan grafiti örnekleriyle KSK ya da Göztepe yazar, sakın şaşırma. Zaten birkaç hafta içinde hafta sonlarını iple çeker, Alsancak ya da Atatürk Stadı’nın yolunu tutarsın. Muhakkak bir maç vardır, hepsi 2. lig maçları olduğundan telaştan uzak, çocukluğundan kalmış futbol sevdasının müptelası olursun. Ne de olsa futbolun oynandığı ilk şehir. Metin Oktay’ın, Büyük Mustafa’nın (Mustafa Denizli) memleketi.

Hala 2.ligde oynanan bir maçta hala en çok seyirci izleme rekorunu elinde bulunduran körfezi çevreleyen Güzel İzmir, her daim güneşli, her gün cumartesi, her an kıpır kıpır… Sezen Aksu, Karantinalı Despina, Atilla İlhan, Metin Altıok, bu şehrin çocukları.

Türkiye’nin belki de tek batılı şehri. Dinamik ve katılımcı şehir sakini, aynı zamanda sayfiye yerindeymişçesine rahat yaşar. Kimse koşarak bir yere gitmez, zaten genelde hava sıcaktır. Her daim sakiniz bu şehirde kimsenin acelesi veya geç kalma telaşı olmaz.

Tarihin babası Heredot, İyonyalılar kentlerini yeryüzünü bizim bildiğimiz en güzel gökyüzünün altında ve en güzel ikliminde kurmuşlardır diye bir kelamda bulunmuş yüzyıllar önce. Belki de bu yüzden güzelliği dillere destan kadınlar gibi hep kıskanılan şehirdir İzmir. Burası İzmir… Nice medeniyetler doğdu bu topraklarda, nice tanrılar, tanrıçalar hüküm sürdü. Iyonyalılar, Romalılar, Amazonlar, Selçuklular, Osmanlılar; Athena, Artemis ve sürer gider… Şimdi de üniversiteler uygarlığı. Türkiye’nin yazlık mantığında çalışan alternatif Silikon Vadisi.

Havaalanından metroyla Alsancak merkeze, oradan otobüslerle kampüsüne ya da yurda; garajdan her semte giden belediye otobüslerinle istediğin noktaya rahat ulaşırsın merak etme, trafik problemi yok. Kaybolsan da üzülme, her yol denize çıkar.

Çeşmeye 45 dakika, Foça’ya 130 dakika, Kuşadası’na 1 saat, Seferihisar’a 50 dakika, Mordoğan, Efes, Milet, Bergama, Şirince vs… uzar gider böyle. Araba şart değil, her hatta beyaz dolmuşlar alır götürü istediğin yere.  İzmir insanı, her mevsim bronz tenlidir. Deniz dediğin yakın mesafe sabah git, akşam gel. Öğrenciyken hem ders çalışılır hem de gezilir. Akşam kordonda denize nazır tavla oyna, Karşıyaka sahilinde faytonla gez, hafta sonunu iyi planla hem gez hem çalış.

Kemeraltında söğüş, limon turşu suyu, kömürde pişen has Türk Kahvesi, Kızlar Ağası Hanı’nda kehribar, safir, mercan, gümüş yüzük kolyeler;  her köşede midyeci, Alsancak’ta, Bostanlı’da, Güzelbahçe’de taze balık, akşam sahilde çiğdem çitleme; çimlerde çoluk-çocuk, sevgili sohbet etme, oyunlar oynama, sabah sahilde koşma,  tüm yaz kaynamış darı, dondurma yeme, her dönemeçte ucuza sade, karışık kumru, boyoz, gevrek alma, Muzaffer İzgü ya da Gazi Kadınlar’da dört mevsim sokaktaki masalarda kahve keyfi, gece yarısı sokakta domatessiz kokoreç… Açıkhava konserleri, uluslararası fuarlar, kongreler, caz festivalleri…

İzmir tereddütsüz güzel şehirdir. Hem büyük şehir, hem de yaşamak kolay. Hele ki öğrenciyseniz, semt ahalisi midye gibi yapışır size, siz farkına varmadan bir sürü koruyucu aileniz olur. Kış mı? Kış, İzmir’i teğet geçer, üç aylığına laf olsun diye çevresinden dolanır gider. Sen gene de şemsiyeni yanından eksik etme. Yaz kış vapura bin, körfezi dolaş. İzmir sizi hep eğlenceye davet eder. İzmir aşkın, tarihin, güneşin, sanatın, medeniyetin kadim kentidir.

Konaktaki şekercilerden şekerler al, yanık türkülerle hüzünlen. Bornova’daki evlerle iç içe geçmiş kafelerinde sccrable, tabu oyna. Küçük parkta bir bardak çay iç, zihnini dinlendir. Dario Moreno Sokağı’ndan Asansöre çıkınca şöyle bir efelen… Gazi Mustafa Kemal bile bu şehirde âşık oldu… Hey gidi hey İzmir, efeler diyarı, sen nelere kadirsin!

İzmir, 9 üniversitesi ve bölgenin en büyük teknoloji geliştirme bölgesiyle ülkenin bilişim ve inovasyon merkezi olmaya en yakın konumdaki kenti. Türkiye’nin bilimsel ve sosyal alandaki başkenti olma yolunda hızla ilerliyor, sen de yerini al.

İzmir insanıyla, havasıyla başka türlü nefes alır, başka türlü yaşar. Körfezin meltemine alışkın olmayan pek anlamaz bu haletiruhiyeyi. Ama içinizde bir yer buldu mu, ne yaparsanız yapın orada yaşar. Nice şairler, futbolcular, sanatçılar, bilim adamları çıktı bu şehirden, dünyanın dört bir yanına dağıldılar da, kürkçü dükkânı misali hep geri geldiler, kıyısına köşesine yerleştiler İzmir’in, kim bilir sıradaki, belki de sensin.